Пам’ятаєте запах, який у вас завжди асоціювався із затишком? Напевно, він пов’язаний із чистотою, ароматним чаєм, свіжою випічкою. Адже оселя, по якій апетитно розливаються аромати свіжої випічки або запіканки, пирога з вишнями, піци або смачного торта, завжди радує і господарів, і гостей.
Саме на кухні найчастіше збирається родина, засиджуються довгоочікувані гості, турботливими руками створюються кулінарні шедеври. І якщо раніше незамінним атрибутом кухні була піч, то сьогодні – це, звичайно ж, духовка.
Завдяки сучасним технологіям і новим пропозиціям від виробників, покупцям все складніше доводиться при виборі потрібної моделі духової шафи. На чому ж зупинити свій вибір, який задовольнить вимоги найвибагливішої господині?
Günter & Hauer допоможе здійснити правильний вибір.
Електрична або газова?
У сучасних електричних духових шафах обов’язково є значна кількість режимів приготування: випічка, гриль, верхній, нижній нагрів, конвекція, розморожування, підігрів страв та інші. Однак вони не дуже підходять для дач, де в цілях економії частіше використовують природний газ в балонах.
Газова духовка. Яку обираємо?
Умовно нинішні газові духові шафи можна розділити на класичні та багатофункціональні. У чому ж відмінність і якій віддати перевагу?
Класичні духовки працюють без вентилятора і мають лише пару режимів нагріву.
Багатофункціональні (ще їх називають конвекційними) – обладнані вентилятором, який примусово обдуває страву, доводячи її до потрібного ступеня готовності. Використовуючи такі духовки, можна домогтися появи апетитної хрусткої скоринки на м’ясі, рибі, пирозі і значно скоротити час приготування.
Бажаним є також наявність в газовій духовці електропідпалювання. Користуватися ним дуже просто і зручно.
А ось рожен і гриль взагалі надихають користувачів на кулінарні шедеври: тепер в духовці можна готувати шашлик, величезні ростбіфи, велику рибу і птицю.
Електрична духова шафа: є, де розмахнутися
Для тих, хто часто приймає багато гостей, хто має велику родину, яка любить смачно і корисно поїсти, хто вважає себе гурманом і навіть перфекціоністом, хто хоче реалізовувати себе як професійний кухар, якраз і призначені електричні духові шафи.
Точно так же, як і газові, електричні духовки бувають класичними і багатофункціональними.
Багатофункціональні духові шафи мають примусову вентиляцію (конвекцію) і більшу кількість режимів приготування страв, за допомогою яких можна:
- розморожувати продукти у двох режимах
- сушити овочі, фрукти, трави, зелень і навіть гриби
- випікати піцу, сирники, пиріжки та великі пироги з начинкою
- готувати печеню і запікати овочі
- готувати кілька страв одночасно
- використовуючи верхній гриль, робити рум’яну скоринку: як на випічці, так і на м’ясі
- смажити шашлик і запікати рибу
Таймер і температурний датчик
Уже багато десятиліть таймер є невід’ємною частиною духових шаф, але як і раніше актуальний для всіх, хто прагне до того, щоб страва не підгоріла, вчасно була вийнята із духовки і подана гарячою до столу. Саме тому всі сучасні духові шафи забезпечені таймерами зі звуковим сигналом.
Термощуп порівняно недавно з’явився в арсеналі тих, хто бажає точно знати, що страва приготована остаточно. Датчик являє собою щуп із цифровим дисплеєм, на якому вказується температура продукту: досить ввести щуп у м’ясо – відразу стане зрозуміло, чи готове воно. Чудова штука, чи не так?
Безпека. Готуємо з упевненістю
Теплоізоляція – перш за все! Всі поверхні духової шафи, ручки і дверцята ні в якому разі не повинні бути гарячими, щоб уникнути опіків. Це особливо важливо, якщо в будинку є діти і тварини. Особливий плюс до безпеки духовки додає також така функція, як блокування від дітей. Тепер батьки можуть бути спокійні, що їхня дитина ненароком не відкриє духовку і не отримає травму.
Приємним доповненням також може стати наявність телескопічних спрямовувачів: коли господині не потрібно з ганчіркою в руках братися за гаряче деко, а достатньо лише висунути його для того, щоб перемішати інгредієнти, змастити випічку або полити соусом м’ясо.
Про догляд: легко і просто
Виробники, використовуючи кращі технології, оснащують сучасні духові шафи не просто спеціальними емалями, а такими унікальними функціями як піролізне та гідролізне очищення. Принципова відмінність лише в тому, що при піролізному (піролітичному) чищенні забруднення вигорають при t = 485 °С і після цього лише потрібно вимити скло, а при гідролізному – стікають в піддон з водою. З тих пір, як з’явилися такі приголомшливі функції, працювати з духовими шафами стало значно легше.
Сучасна індустрія побутової хімії також йде в ногу з часом, а тому випускає цілі серії засобів по догляду за духовими шафами: для їхнього чищення не потрібно застосовувати різні абразивні пристосування, щоб повністю очистити техніку.